Dit zijn de beste nieuwe gebouwen van Groningen

Afgelopen vrijdag werden in het Der Aa-theater de prijzen voor de beste nieuwe gebouwen van Groningen uitgereikt. Elk jaar kiezen een vakjury en online stemmende liefhebbers tijdens de Dag van de Architectuur hun winnaars. Dit jaar waren er diverse extra prijzen, waaronder een nieuwe publieksjuryprijs. De grote winnaar was de opgetopte woning in de Grachtstraat, die de eerste prijs van de vakjury en van de publieksjury kreeg.

Zestien gebouwen kregen dit jaar een nominatie. Alle projecten werden gerealiseerd tussen april 2018 en april 2019. Alleen projecten binnen de gemeentegrens kwamen in aanmerking. Voor het eerst waren dit jaar twee projecten van buiten de stad Groningen genomineerd, in respectievelijk Haren en Glimmen.
 
Van 28 mei tot 14 juni konden liefhebbers online stemmen op hun favoriete nieuwe gebouw. Ruim 6300 mensen deden dat dit jaar.

Naast de online verkiezing koos een driekoppige vakjury haar winnaars. De jury werd dit jaar samengesteld door het Rotterdamse architectuurcentrum AIR en bestond uit Vincent van der Meulen (Kraaijvanger Architects), Ferry in ’t Veld (Architectuur MAKEN) en Mike Emerik (Crimson Architectural Historians).
 
Een primeur was dit jaar de nieuwe publieksjuryprijs: 50 leken kregen de kans alle genomineerde projecten van binnen en buiten te bekijken, en vervolgens punten uit te delen en zo te bepalen wat volgens hen de beste nieuwe gebouwen waren.
 
De ontwerpers, opdrachtgevers en aannemers van elk project mochten samen hun prijs ophalen. Een overzicht:

VAKJURY

Eerste prijs: optopping Grachtstraat

Ontwerper: VdpArchitecten
Opdrachtgever: Erik Mosterman en Simone Bus
Aannemer: Bouwbedrijf Luchtenburg
 
Commentaar jury: ‘Deze optopping is echt een culturele daad, dit is ontwerpen als cultuuruiting. Overtuigend in opzet en door de fraaie gevel een verrijking voor buurt. De verhouding tussen vernieuwing en continuïteit in de architectuur is uitstekend. Dit kan ook op structureel niveau toegepast worden. De denkwijze past bij de opgave en bij de schaal ervan. Bij dit project zit het op alle niveaus goed: het ontwerp is fraai en het kaart een voor Groningen relevant thema aan.’
 
Tweede prijs: Sportcentrum Europapark

Ontwerper: VenhoevenCS
Opdrachtgever: Gemeente Groningen en Noorderpoort College
Aannemer: BV Bouwbedrijf Kooi, Bouwonderneming Gebroeders Benus BV i.s.m. Wind Groep
 
Commentaar jury: ‘Het gebouw is van binnen prachtig en is ruimtelijk goed opgezet. Met zijn functie is het Sportcentrum echt een investering in de publieke infrastructuur.’
 
Gedeelde derde prijs: Meerhuis


 
Ontwerper: Onix NL
Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Brands Bouw B.V.
 
Commentaar jury: ‘Dit is een opgave in perfectie. In de woning komt veel samen, vanuit de opdrachtgever, ontwerper en bouwer. Het levert architectonisch iets op, heeft mooie details en is gebouwd vanuit de constructie.’
 
Gedeelde derde prijs: Wonen boven Winkels


 
Ontwerper: Onix NL
Opdrachtgever: D-Groep Vastgoed
Aannemer: Bouwbedrijf Jurriëns Noord B.V.
 
Commentaar jury: ‘Typologisch, ruimtelijk en functioneel erg goed. De open ruimtes en de galerij zorgen voor extra kwaliteit. Er is gekozen voor overmaat, ook dat is een groot pluspunt.’


PUBLIEKSJURY

Eerste prijs: optopping Grachtstraat (39 punten)

Ontwerper: VdpArchitecten
Opdrachtgever: Erik Mosterman en Simone Bus
Aannemer: Bouwbedrijf Luchtenburg
 
Tweede prijs: Sportcentrum Europapark (37 punten)

Ontwerper: VenhoevenCS
Opdrachtgever: Gemeente Groningen en Noorderpoort College
Aannemer: BV Bouwbedrijf Kooi, Bouwonderneming Gebroeders Benus BV i.s.m. Wind Groep
 
Derde prijs: Avebe Innovation Center (28 punten)Ontwerper: SKETS architectuurstudio
Opdrachtgever: Triade Real Estate
Aannemer: Bouwcombinatie BAM/Trebbe


ONLINE VERKIEZING 

Eerste prijs: Sint NicolaasschoolOntwerper: Maas Architecten
Opdrachtgever: Stichting Sint Nicolaasschool
Aannemer: Van Wijnen
 
Tweede prijs: Sportcentrum Europapark

Ontwerper: VenhoevenCS
Opdrachtgever: Gemeente Groningen en Noorderpoort College
Aannemer: BV Bouwbedrijf Kooi, Bouwonderneming Gebroeders Benus BV i.s.m. Wind Groep
 
Derde prijs: vrijstaande woning GlimmenOntwerper: Studio SKA
Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Karsten BV

Extra prijzen stadsbouwmeester

Als kers op de taart reikte stadsbouwmeester Jeroen de Willigen op eigen initiatief drie door hem zelf geïntroduceerde en toegekende prijzen uit: de GRIMP (een prijs voor het aantrekken van goede architecten ‘van buitenaf’), de GROP (een prijs voor opdrachtgevers die een positieve bijdrage leveren aan de stad) en de GRAEX (een prijs voor goede architectuur door een Gronings bureau, maar gerealiseerd buiten Groningen). De laatste twee reikte hij ook vorig jaar al uit.
 
GROP (Groninger Opdrachtgeversprijs): Erik Mosterman en Simone Bus, opdrachtgevers van de optopping van de woning aan de Grachtstraat 42
GRIMP (Groninger Importprijs): oud-stadsbouwmeester Niek Verdonk
GRAEX (Groninger Architectuur Exportprijs): Onix NL voor Huis met Staart in Soesterberg

Primeur: Bouma-prijs

Dit jaar introduceerde de Stichting Dag van de Architectuur de Bouma-prijs, vernoemd naar de bekende Groninger architect Siebe Jan Bouma. De Bouma-prijs is alleen voor gebouwen die simpelweg excellent zijn; gebouwen die waarde en betekenis hebben op nationale schaal; gebouwen die zo in het Jaarboek Nederlandse architectuur kunnen en dan zelfs de cover zouden kunnen sieren.
 
De Bouma-prijs bestaat uit een fraaie, speciaal door kunstenaar Lambert Kamps ontworpen jas en is een wisseltrofee. Wie hem wint, houdt hem tot er een nieuwe winnaar is. De prijs kon dit jaar voor het eerst uitgereikt gaan worden, maar dat gebeurde niet: de jury vond dat er zich onder de genomineerden geen project van dusdanige statuur bevond.