De Linkse Mannen lossen het op // S01E05
2019

Nederland heeft er de mond vol van: inclusiviteit. Maar wat is dat nou, een inclusieve stad? Hoe ziet die eruit? Is die te ontwerpen? En waarom moet dat? In de vijfde aflevering van De Linkse Mannen Lossen het op legden we misschien wel dé ambitie van de gemeente Groningen op tafel: een plek bieden voor iedereen. Het is teit voor inclusief!

Wat zijn de gevaren van een eenzijdige economische blik op de stad? Hoe houden we oog voor maatschappelijk vastgoed? Wat is het belang van onze openbare ruimte? En kunnen we de schuld weer eens geven aan paars, neoliberalen en het grootkapitaal – of ligt het allemaal toch een stuk genuanceerder? Een ding staat vast: de Linkse Mannen lossen het op!

In deze aflevering speurden we naar oplossingen met senior ontwikkelingsmanager Theodor Koenen van BPD, planeconoom David Inden, directeur-bestuurder Esther Borstlap van woningcorporatie Woonborg, wethouder Glimina Chakor, raadsleden Rik van Niejenhuis (PvdA) en Koosje van Doesen–Dijkstra (D66), stedenbouwer Ruben Wiersma en inclusieve stedelingen Tim Simons en Tamahli Wiashi.

Rechtse man van dienst was journalist Bram HulzebosWabbesch Wabbesch was onze artist in residence. Oh, en alle gasten kregen van ons wat huiswerk mee: ze lazen 'Verkenning van een Rechtvaardige Stad' van Simon Franke en Wouter Veldhuis.