Urban Tour
2016-2019

Vergeet saaie rondleidingen met een ongeïnspireerde gids. Vergeet de traditionele stadswandeling. Urban Tour is anders. Als een ware ontdekkingsreiziger konden bezoekers van Noorderzon in 2016, 2017 en 2018 op expeditie door hun eigen stad.

Deelnemers aan Urban Tour ontdekken keer op keer dingen die ze niet eerder zagen, openen deuren die anders gesloten bleven, klimmen over muren en schuttingen en luisteren naar spannende verhalen over een stad die ze dachten te kennen. 

Speciaal voor Urban Tour nodigt GRAS steeds verschillende professionele ontdekkingsreizigers uit. In de regel mensen die niet uit Groningen komen – en dat is niet toevallig.

2016

In 2016 maakten gidsen Hans Jungerius, Vincent Kompier, Alice Schut en Bram Esser elk een bijzondere tocht: kritisch, vervreemdend, grappig, spannend en vooral anders. Tijdens de rondleidingen rekenden ze af met bestaande beelden en conventies. Maar bovenal boden ze een verfrissende blik op een stad die we dachten te kennen.

2017

Een jaar later was de beurt aan vier bijzondere duo’s. Met Onkruideniers Jonmar Vlijmen en Ronald Boer ontdekten we de ongewenste natuur in de stad, terwijl Ontdekkingsreiziger van het Alledaagse Bram Esser en de immer kritische Wabbesch Wabbesch op zoek gingen naar verrassende verhalen in bloemkoolwijk Beijum.

Het duo Diandian Guo (China) en Lior Stenberg (Israël) belichtte internationaal Groningen en de jonge kunstenaars en theatermakers van ZUHAUSE namen ons mee naar de Groninger underground: plekken waar het gonst en bruist. 

2018

Na twee succesvolle jaren bleek Urban Tour ook in 2018 onverminderd in trek. De kaarten waren - net als bij de voorgaande edities - snel uitverkocht.

Cultureel planoloog Hans Venhuizen liet deelnemers nadenken over wat onze cultuur zegt over hoe we onze steden inrichten. Edwin Verdurmen en Barbara Kerkhof van de Arnhemse hardloop-community ARNHEM.RUN gingen tijdens een bijzondere run op avontuur door Groningen.

Liefdesmakelaar Bram Esser en Wabbesch Wabbesch (daar waren ze weer) namen ons mee op een zinderende citydate met onze favoriete stad. Architect en schrijver Theo Deutinger liet ons op wel heel bijzondere wijze zien hoeveel we eigenlijk allemaal op elkaar lijken. Zijn tour had misschien wel de meest bijzondere bestemming: de plaatselijke IKEA.

2019

In 2019 konden deelnemers kiezen uit drie verschillende Urban Tours. Een spannende audiotour, een zoektocht naar de bron van ons drinkwater en een tour waarin spierkracht centraal stond.