GRAS op Noorderzon // Proef Noord
2010

Proef Noord was een bijzondere samenwerking tussen GRAS, architectenbureau Onix, het Noord Nederlands Toneel, de Stichting Dierenweides Groningen, festival Noorderzon en cateraar De Smaak van het Noorden, in augustus 2010. Een interactieve voorstelling over de herkomst van ons voedsel in een bijzonder fraai decor.

In een amfitheater van pallets, kuubkisten en fruitkisten konden Noorderzon-bezoekers tussen slaplanten en komkommers genieten van een spektakel van smaak en actie. De door Onix gebouwde installatie was het decor voor een acteur, een varken, drie kippen en een haan, twee schapen, een geit en een konijn.

Terwijl koks een biologisch viergangendiner serveerden, volgden bezoekers acteur Peter Vandemeulebroecke. Deze sliep tien dagen lang met een varken, zong voor een kip en dichtte voor een schaap. 

Het doel van Vandemeulebroecke’s verblijf was het achterhalen van de zingeving van het dierenbestaan. Als menselijke ambassadeur deed hij tijdens zijn voorstellingen verslag van zijn leven samen met de dieren.

De toeschouwers werden zich bewust van de herkomst van hun eten werd, door een hernieuwde kennismaking met de bronnen van hun voedsel. Proef Noord was in rap tempo uitverkocht en bleek een doorslaand succes.