De NaWijzer: voor als je al weet hoe je gaat stemmen
28 februari 2023

Op 15 maart 2023 waren de Provinciale Statenverkiezingen. Wie als wist hoe hij of zij ging stemmen, zat bij de NaWijzer goed. Deze stemhulp hielp je namelijk niet aan een politieke voorkeur: hij hielp de verschillende partijen om ook echt te gaan doen wat er volgens jou moet gebeuren.

GRAS maakte voor de provinciale verkiezingen een alternatieve, ruimtelijke stemwijzer: de NaWijzer. Daarvoor lazen we de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende partijen. Aan de hand van stellingen leidden we bezoekers door een aantal belangrijke onderwerpen. Meer dan gewone stemwijzers doen, gaven we per stelling uitgebreid context. 

De uitslag van de stemwijzer bracht bezoekers niet bij een specifieke partij, maar legde vooral hun mening bloot. Daarna gaven ze aan op welke partij ze dachten te gaan stemmen. Wij verzamelden alle standpunten en stuurden deze na de verkiezingen door naar de betreffende partijen. 

Waarom pas ná de verkiezingen, vraag je je af? Dat is omdat we op deze manier invloed hopen uit te oefenen op de college-onderhandelingen. Want daar worden de knopen doorgehakt. We geven de onderhandelende partijen input namens hun eigen kiezers. 

> Bekijk de Nawijzer