De NaWijzer: voor als je al weet hoe je gaat stemmen

Weet je al op welke partij je gaat stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart? Dan zit je bij de NaWijzer goed. Deze stemhulp helpt je namelijk niet aan een politieke voorkeur: hij helpt de partij waarop jij gaat stemmen om straks ook echt te gaan doen wat er volgens jou moet gebeuren.

GRAS maakte voor de provinciale verkiezingen een alternatieve, ruimtelijke stemwijzer: de NaWijzer. Daarvoor lazen we de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende partijen. Aan de hand van stellingen leiden we je door een aantal belangrijke onderwerpen. Meer dan gewone stemwijzers doen, geven we per stelling uitgebreid context. 

De uitslag van de stemwijzer brengt je niet bij een specifieke partij, maar legt vooral jouw mening bloot. Daarna geef je aan op welke partij je denkt te gaan stemmen. Wij verzamelen de standpunten van alle bezoekers en sturen deze na de verkiezingen door aan de betreffende partijen. 

Waarom pas ná de verkiezingen, vraag je je af? Dat is omdat we op deze manier invloed hopen uit te oefenen op de college-onderhandelingen. Want daar worden de knopen doorgehakt. We geven de onderhandelende partijen input namens hun eigen kiezers. 

Dus: doe de NaWijzer en denk na over wat jij echt belangrijk vindt. Wij zorgen ervoor dat het terechtkomt op de plek waar het ertoe doet.

> Doe de Nawijzer