Uitgesteld: De Linkse Mannen lossen het op // S02E02

Let op: uitgesteld! In het belang van ieders gezondheid. Een nieuwe datum volgt!

De stad is kassa

De stad is een money machine. En daar profiteert lang niet iedereen van. Sterker, veel Groningers hebben er last van. Hoge huren, dure huizen. Het geld zit de inclusieve ambities van Groningen behoorlijk in de weg. Wat doen we daaraan? Bram en Wilbert gaan met hun gasten op zoek naar een oplossing.

Groningen is geen Amsterdam – laat staan Londen of Parijs. Toch wordt ook hier de invloed van ‘geld’ steeds groter. Lage spaarrentes maken de woningmarkt interessant voor beleggers. Soms zijn ze van hier maar steeds vaker komen ze van ver. Een tonnetje meer of minder? Dat maakt ze niet uit.

Particuliere kopers komen er niet meer tussen en de verhouding tussen kwaliteit en prijs raakt zoek. De invloed van geld gaat heel veel verder dan de woningmarkt. Ook in winkelvastgoed is die trend zichtbaar. Daar waar de stad met collectief geld wordt opgeknapt, leidt dat tot hoge huren en een verdere ‘verketening’ van winkelstraten.

Is het niet scheef dat een steeds kleine groep de revenuen plukt van het succes van de stad? Wat is de invloed op de openbare ruimte? Moet het niet gaan over andere waarden dan alleen de waarde in geld? En vooral, wat kunnen we eraan doen?

De Linkse Mannen lossen het in aflevering 2 van seizoen 2 op met o.a. wethouder Roeland van der Schaaf, planconoom David Inden en economisch geograaf Michiel Daams van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zorg dat je erbij bent! En laat je vooral niet afleiden door het feit dat je hun stralende linkse gezichten niet goed kun zien door de microfoons.

Wil je je alvast inlezen? Voilà!