Elk jaar viert Europa op meer of minder feestelijke wijze de Dag van de Architectuur. Ook in Groningen besteden we sinds 1996 op die dag extra aandacht aan bijzondere gebouwen en thema's rondom het architecten- en (steden)bouwersvak. GRAS is vanaf 1999 nauw betrokken bij dit jaarlijkse evenement.

Breed publiek

Samen met verschillende partners en vrijwilligers organiseren de Stichting Dag van de Architectuur Groningen en GRAS jaarlijks allerlei activiteiten met een architectuurtintje voor een zo breed mogelijk publiek.

De Dag van de Architectuur in Groningen (we noemen ‘m voor het gemak vaak DAG) vindt meestal plaats in de zomer, maar staat bij veel Groningers al aan het begin van het jaar in de agenda.

In en om nieuwe gebouwen

Wat houdt zo’n DAG in, vraag je je af? Centraal staat de (nieuwe) architectuur in Groningen. Dus gebouwen of plekken die in het voorafgaande jaar gebouwd werden of een significante opwaardering kregen. Je kunt ze bezoeken, en in sommige gevallen mag je zelfs naar binnen.

GRAS organiseert elk jaar diverse tochten en rondleidingen. Lopend, met de fiets of met een heuse Specialistenbus.

Van lezing tot ontdekkingstocht

Is dat alles? Nou, niet bepaald. Het aantal activiteiten tijdens de editie van 2018 was bijvoorbeeld al niet meer op twee handen te tellen. Van lezingen tot workshops en van films tot ontdekkingstochten. Deze DAG duurde dan ook geen dag, maar twee weken.

Grote Groninger Gebouwenenquête

Als klap op de vuurpijl sluiten we de DAG steevast af met prijsuitreiking van de Grote Groninger Gebouwenenquête. Welk nieuwe gebouw (of welke nieuwe plek) vinden we met z’n allen het best? Het publiek stemt online, maar ook een vakjury kiest een winnaar.

Duizenden mensen stemmen elk jaar, waarbij het soms tot op het laatst razend spannend is wie er met de eerste prijs vandoor gaat.