Building the Future of Health
2016

Kan de gebouwde omgeving ons helpen langer gezond te blijven? Ja, dat kan! Hoe? Dat onderzochten we in juni 2016 tijdens de grote internationale conferentie Building the Future of Health in het UMCG.

De kern van het congres was de vraag hoe het ontwerp (en de kwaliteit) van de gebouwde omgeving bij kan dragen aan onze gezondheid en de Healthy Ageing-ambitie: twee gezonde levensjaren extra voor iedereen.

Het antwoord op die vraag zochten we via een breed programma waarin alle ruimtelijke schaalniveaus aan de orde kwamen: van onze steden en wijken via ons landschap tot het ontwerp van onze huizen en zorgvoorzieningen, waaronder natuurlijk ook onze ziekenhuizen.

Talloze thema's passeerden de revue en diverse sprekers kwamen voorbij: Rijksbouwmeesters, Vlaamse Bouwmeesters, nationale en internationale architecten en ontwerpers, topwetenschappers uit de zorg, ruimtelijke wetenschappers, ministers, (zorg)bestuurders en talloze andere prominenten.

Drie dagen lang bood het congres een stimulerende en inspirerende omgeving waarin ontwerpers, architecten, stedenbouwers, GGD-artsen en medewerkers, medische en gezondheidswetenschappers, ruimtelijke wetenschappers, (regionale) bestuurders, beleidsmakers en vertegenwoordigers van diverse andere disciplines op het gebied van de volksgezondheid elkaar ontmoetten en kennis opdeden.

850 bezoekers uit minstens 20 landen

Building the Future of Health trok in totaal ruim 850 bezoekers vanuit de hele wereld. Zeker twintig nationaliteiten waren vertegenwoordigd. Dat is niet voor niets: Nederland, en zeker de noordelijke regio, is trendsettend.

Zoals minister-president Mark Rutte treffend aangaf in zijn openingsspeech: 'Nederland is wereldwijd een belangrijke speler op het terrein van de Life Sciences. Ons zorgstelsel komt steevast als beste of een van de beste ter wereld uit de bus. En ook onze architecten en planologen behoren tot de wereldtop. Je komt ze overal tegen.'

Building the Future of Health was het resultaat van een hechte samenwerking tussen vele partners, waaronder het RIVM, het PBL, het Age Platform Europe, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Healthy Life Alliance en de partners binnen het Akkoord van Groningen: het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen.

Alle partners keken tevreden terug op de conferentie. Zo stelde bouwconcern VolkerWessels: 'Tijdens Building the Future of Health zijn wij in contact gekomen met de juiste partijen, waarmee we nieuwe samenwerkingen kunnen aangaan. Ons doel voor de toekomst is duidelijk: bijdragen aan een betere levenskwaliteit.'

Foto's: Mariëlle Gebben