Talkshow: BTW in Alle Staten
7 – 9 maart 2023

GRAS en De Linkse Mannen presenteerden rondom de provinciale verkiezingen een nieuwe talkshow: BTW in Alle Staten. Drie opeenvolgende avonden gingen Bram Douwes (B), Thereza Langeler (T) en Wilbert van de Kamp (W) in Brouwerij Martinus met diverse gasten in gesprek over de belangrijkste verkiezingsthema’s. Dat deden ze, heel verfrissend, zonder lijsttrekkers en potentiële Statenleden. Niet de politiek, maar de inhoud stond voorop.

Verkiezingstalkshow zónder politici

Provinciale verkiezingen? Moet je daar iets mee? Jazeker. Provincies gaan over de uitbreiding van steden en dorpen, de aanleg van nieuwe woon- en werklocaties, over wegen, spoorwegen, waterwegen en over natuur-, recreatie- en agrarische gebieden. Ze spelen een hoofdrol in het landschapsbeleid en houden toezicht op waterschappen en gemeenten.

BTW in Alle Staten begon met de basis: aflevering 1 ging over alles wat samenhangt met grond, water en biodiversiteit. In de tweede aflevering doken we het landschap in, en ging het over natuur, landbouw en energie. We sloten de serie af met een gesprek over de stad, de dorpen, de stenen, de wegen en de cultuurhistorie.

Te gast waren landschapsarchitecten Hanneke Kijne (MORE Landscape), bioloog Rick Middelbos, Lieke Jildou de Jong (Landscape Collected) en Sven Stremke (Wageningen Universiteit), cultuurhistoricus Marinke Steenhuis (SteenhuisMeurs) en dijkgraaf Roeland van der Schaaf (Noorderzijlvest). Daarnaast presenteerden Bram, Thereza en Wilbert iedere aflevering twee droomgedeputeerden: personen zonder politieke pet, waarvan we dolgraag zouden willen dat ze op basis van hun kennis en kunde zitting zouden nemen in een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

Aflevering 1 // De basis op orde: grond, water en biodiversiteit

Aflevering 2 // Het landschap: landbouw, natuur en energie

Aflevering 3 // Stad en dorpen: stenen, wegen en cultuurhistorie

Foto's: Douwe de Boer


Headerbeeld: Megan de Vos