Stadsflarden // Bult

Tekst:
Beeld:
Leestijd: .

Er staan een stuk of vijf mannen bij de opening in het hek. Felgele pakken, helmen – binnen het hek staan er nog meer. Ik vraag of ik een foto van de bult mag maken. Een van hen wijst op iemand binnen het hek, de man is net op z’n telefoon bezig.

Ik herhaal mijn vraag: ‘Mag ik even binnen het hek om een foto van de bult te maken?’

‘Daarvoor moet je bij Tonnie zijn en die is er niet.’ Hij grijnst.

‘Voor een foto van de bult?’

‘Ja, daarvoor moet je echt bij Tonnie zijn, ik ga me daar niet aan branden.’

‘Maar ik maak alleen een foto van de bult!’

‘Ik ga er niet over.’ De gele mannen knikken instemmend.

Nu moet ik de foto van buiten het hek maken en dat doe ik dan ook. Camera op het hek als statief – de man die zich hier niet aan wil branden stoot expres tegen het hek.

‘Waarom vraag je het als je het toch doet?’, zegt een van de gele mannen. Goeie vraag!

‘Dit mag ik doen, dit is de publieke ruimte, maar binnen het hek had ik een betere foto kunnen maken.’ Het is een kinderachtig antwoord op een kinderachtige vraag, ik geef het toe. ‘Kijk, weet je wat het is?’ Ik heb de aandacht. ‘Een vriend van me, de beste fotograaf van het Noorden, heeft een hele serie van deze bulten. Bij hem worden het bergen. Ik maak deze foto voor hem.’

Nu is het ijs gebroken. Er volgt een toelichting van hun kant over hoe gevoelig deze bult ligt en dat er gisteren allemaal ‘hotemetoten’ waren die net zo lang bleven totdat een vrouw die ook foto’s had gemaakt ze allemaal had verwijderd uit haar camera. De bult blijkt een gevoelige plek, ik had het kunnen weten.

‘Maar deze foto blijft strikt tussen hem en mij, oké?’

‘Hmmm.’

Ik versta het als goedkeuring.

Dat was vandaag.

Gisteren kwam ik voor het eerst langs de bult, en bij nader inzien heb ik toen een veel betere foto gemaakt, zonder probleem! Die zie je hier.

Stadsflarden zijn korte stukken, steeds geïnspireerd of geïllustreerd door een foto van Peter de Kan. Het zijn ontmoetingen, observaties of gedachtenkronkels – onlosmakelijk verbonden met Groningen.