Nieuw uit Nood

Hoe ontwerp je het huis waarin je nooit had willen wonen?

Terwijl de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen in volle gang is, presenteert GRAS de podcast Nieuw uit Nood. Met het grote verhaal van de bevingsproblematiek op de achtergrond zoomen we in op een huis vol historie in een klein Gronings dorp, dat moest plaatsmaken voor een fonkelnieuwe woning. Opeens moesten de bewoners gaan nadenken over het droomhuis dat ze helemaal niet wilden. Daarbij kregen ze hulp van architecten die ook nog niet eerder zoiets meegemaakt hadden.

Aan de Meerweg 1, midden in Overschild, stond honderd jaar lang een bijzonder pandje. In 1997 kochten Klaasje Pen en haar man Bas het, ze gingen er met hun jonge kinderen wonen en raakten verknocht aan het huis.

Vijftien jaar later begon het serieus te rommelen in de Groningse bodem. Op een zwarte dag kregen Klaasje en Bas te horen dat hun huis uit veiligheidsoverwegingen gesloopt moest gaan worden. Het huis waar ze twintig jaar lang gewoond hadden, waar ze hun hart aan verloren hadden en waar ze elk hoekje en kiertje van kenden, zou genadeloos tegen de vlakte gegooid worden.

Na de schok kwam als vanzelf de vraag: wat nu? Klaasje en Bas kregen de kans een nieuw huis laten bouwen, maar ze hadden er nooit over gepeinsd in een nieuwbouwwoning te gaan wonen. Laat staan dat ze nagedacht hadden over hoe die eruit zou moeten zien. Dus: hoe ontwerp je een huis dat je helemaal niet wilt, maar dat tegelijkertijd je ideale woning moet worden?

Met hulp van architect Sjoerd Tasseron kwam die nieuwe woning er toch. In deel 2 nemen we je mee in het ontwerpproces en lopen we samen met Klaasje en Sjoerd door het nieuwe huis. Lukte het om in die woning het gevoel van het oude huis terug te laten komen? En hoe kijken architect en opdrachtgever terug op alles wat er gebeurd is?

Zo vertellen we in twee delen het verhaal van een nachtmerrie die moest eindigen in een droomhuis.

OVERSCHILD VANUIT EEN ANDER PERSPECTIEF

Over Overschild is de laatste jaren al veel geschreven en gemaakt, ook door ons. Dus waarom dan nu alweer?

Vaak gingen eerdere verhalen over het dorp als geheel, over wat de bewoners er collectief meemaken, of specifiek over de rol van architectencollectief De Toeverlaat. Maar in Nieuw uit Nood speelt één huis de hoofdrol. Of nou ja, twee huizen.

Wat gebeurt er met je als je huis gesloopt moet worden? Kun je een fijne woning terugkrijgen als het droomhuis dat je al had van je afgepakt wordt? En hoe gaat een architect te werk als hij moet ontwerpen voor mensen die opdrachtgevers tegen wil en dank zijn?

Nieuw uit Nood maakten Chris Zwart en Clemens Gielingh samen met Tom Tieman. De muziek is van Bert Hadders. Audiogijs deed de nabewerking. Illustratie: Anne Caesar van Wieren.