Ereschuld

De Linkse Mannen lossen het op // De pot van het Rijk

S05E04

De afhandeling van de schadevergoeding die Groningen uit Den Haag krijgt, roept veel vragen op – vooral over de hoogte van het bedrag. Maar misschien wel belangrijker is waaraan het geld besteed gaat worden. Hoe doen we dat op een duurzame manier? De Linkse Mannen bespraken het met hun gasten vanuit het dorpshuis in Garmerwolde.

Groningen wil minstens 30 miljard euro als compensatie voor de jarenlange gaswinning. Of het dat wordt, is nog maar zeer de vraag. Veel verder dan 20 miljard lijkt Den Haag niet te willen gaan. En voor dat bedrag moet dan ook het schadeherstel en de versterking van huizen worden betaald…. Na jarenlange ellende dient zich een nieuw hoofdstuk van Haags Kruidenieren aan.

Maar is het roepen van bedragen wel de juiste weg? Is het niet beter om eerst maar eens te bepalen wát er moet gebeuren? Waarmee is Groningen het beste af? Hoe kunnen we het smartengeld echt duurzaam besteden? En hoe voorkomen we dat niet, zoals in de afgelopen jaren, van iedere uitgegeven euro 70 cent naar ‘het proces’ gaat en slechts 30 cent naar de uitvoering en het maken van (echt goede) plannen?

In deze aflevering van De Linkse Mannen lossen het op hielden Bram en Wilbert een pleidooi voor een totaal andere koers. Samen met antropoloog en onderzoeker Jan Dirk Gardernier, bouwmeester versterking Dianne Maas-Flim, Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en Merel Jonkheid van de Groninger Bodembeweging gingen ze op zoek naar een doortimmerd plan, een concrete wensenlijst en een ‘begroting’ met louter pro memorie-posten.

Kunnen we met terugwerkende kracht wat met de ‘Noorse aanpak’, waarbij de opbrengsten van de olie- en gasexport al jaren ten goede komen aan de maatschappij? En wat kunnen we leren van het succesvolle Duitse IBA-instrument, dat sinds jaar en dag wordt gebruikt om met concrete projecten een culturele, economische en ecologische impuls te geven aan steden en regio’s?