Het College van B&W // Aflevering 3

Wat voor stad willen we zijn?

De gemeenteraadsverkiezingen naderen met rasse schreden. Hét moment om alle verkiezingsprogramma’s eens goed tegen het licht te houden. In drie opeenvolgende avonden gingen Bram Douwes en Wilbert van de Kamp op zoek naar antwoorden. Dat deden ze, heel verfrissend, verschoond van lijsttrekkers en potentiële raadsleden. Want het College van B&W is gegarandeerd 100 procent politicusvrij!

Groningen is een bijzondere stad. Trots en eigenwijs. Die karaktereigenschappen hebben de stad gemaakt tot wat hij is. Ze lagen aan de basis van talloze plannen en gebouwen. Kijk maar eens naar het prachtige Hoofdstation, dat er zonder die Groningse trots nooit zo had uitgezien. Of de eigenwijze stadsplanning van de jaren 20 en 30. En wat dacht je van de wijze waarop Groningen in de jaren 70 voorop liep met het Verkeerscirculatieplan?

Helaas zijn we onze trots wel een tijdje kwijt geweest. Dit heeft geleid tot ontwikkelingen waar lang niet iedereen even blij mee is. Dat kan en moet natuurlijk anders.

Hoe kan Groningen zich herpakken? Hoe zorgen we dat we onze trots weer leidend laten zijn? Hoe zorgen we dat we geen genoegen meer nemen met middelmaat? En vooral: wat voor stad willen we nou eigenlijk zijn?

Bram en Wilbert legden het voor aan oud-stadsbouwmeester Jeroen de Willigen, creatief directeur van De Zwarte Hond. Naast hem zat Cor Wagenaar, hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vaste gast was Thereza Langeler, journalist bij Dagblad van het Noorden. Zij leerde alle verkiezingsprogramma’s uit haar hoofd en bekeek of ze de toets der kritiek konden doorstaan. Wabbesch Wabbesch presenteerde iedere aflevering zijn eigen visie op de Groninger gemeentepolitiek.

Als perifeer provinciestadje zijn we natuurlijk niets zonder wijze lessen uit de Randstad. Daarom waren we dolblij met onze Amsterdammer in residence Jan van Tienen, oud-hoofdredacteur van Vice. Hij stond ons op weg naar de verkiezingen met raad en daad bij.

Foto's: Nienke Maat