Het College van B&W // Aflevering 2

Wonen in de stad

De gemeenteraadsverkiezingen naderen met rasse schreden. Hét moment om alle verkiezingsprogramma’s eens goed tegen het licht te houden. In drie opeenvolgende avonden gingen Bram Douwes en Wilbert van de Kamp op zoek naar antwoorden. Dat deden ze, heel verfrissend, verschoond van lijsttrekkers en potentiële raadsleden. Want het College van B&W is gegarandeerd 100 procent politicusvrij!

Een betaalbaar huis vinden in Groningen is voor steeds meer mensen nagenoeg onmogelijk. Het bijbouwen van duizenden nieuwe woningen zal ook op de korte termijn het probleem niet oplossen. Bovendien is het van belang ons niet blind te staren op de aantallen. Meer variatie, meer kwaliteit, betere buurten, mooiere wijken: dat is wat Groningen wil.

Hoe kunnen we die grote woningbouwopgave gebruiken om daartoe te komen? Wie zijn aan zet? Wat moet anders? Wat is de rol van de markt, van corporaties en van bewoners?

Bram en Wilbert gingen in gesprek met Patrick van der Klooster, hoofd van BPD Studio en curator van de Groninger manifestatie Bouw Anders. Daarnaast schoof Pieter Bregman aan. Hij maakte zich als directeur van woningbouwcorporatie Nijestee de afgelopen twee decennia hard voor goed wonen in Groningen, en heeft, nu hij gestopt is, niet de intentie daarmee op te houden.

Vaste gast was Thereza Langeler, journalist bij Dagblad van het Noorden. Zij leerde alle verkiezingsprogramma’s uit haar hoofd en bekeek of ze de toets der kritiek konden doorstaan. Wabbesch Wabbesch presenteerde iedere aflevering zijn eigen visie op de Groninger gemeentepolitiek.

Als perifeer provinciestadje zijn we natuurlijk niets zonder wijze lessen uit de Randstad. Daarom waren we dolblij met onze Amsterdammer in residence Jan van Tienen, oud-hoofdredacteur van Vice. Hij stond ons op weg naar de verkiezingen met raad en daad bij.

Foto's: Nienke Maat