Grasduinen // De zieke stad

Gezondheid speelt al heel lang een belangrijke rol in hoe we steden ontwerpen en inrichten. Hoe zien we dat terug? Wat onderscheidt Groningen op dit gebied? We hadden deze aflevering van Grasduinen al een paar maanden op de plank liggen, maar hij moest eerst een hele tijd in quarantaine. Gelukkig kunnen we je hem nu alsnog laten horen. 

Cor Wagenaar (links) en Frederic van Kleef

De coronapandemie houdt de wereld al een tijd in haar greep. Ze legt meer dan eens de noodzaak bloot dat een goed doordachte fysieke leefomgeving kan bijdragen aan een gezondere stad. Dat wisten we al, zou je zeggen. Is corona slechts een bevestiging van die wetenschap of betekent de pandemie meer?

Nadenken over hoe we gezondere leefomgevingen maken is niet nieuw. Gezondheid speelt al heel lang een belangrijke rol in hoe we steden ontwerpen en inrichten. Zo moesten er in het verleden oplossingen gevonden worden voor vervuild drinkwater, slechte luchtkwaliteit en slechte woonomstandigheden. Allemaal stedenbouwkundige ingrepen die hebben bijgedragen aan een gezondere stad. Ook in Groningen zie je die terug. 

Arcadis bracht vorig jaar De Gezonde Stad Index 2020 naar buiten. Gebaseerd op het onderzoek dat het RIVM in 2016 naar de gezonde stad deed, keek het hoe de fysieke omgeving in de praktijk bijdraagt aan onze gezondheid. Groningen daarbij in positieve zin bovendrijven als gezondste stad van Nederland.

Hoe zien we dat Groningen zo gezond is? In welk opzicht verschilt de stad met de rest van Nederland? Waar liggen de uitdagingen? Bram Douwes desinfecteerde zijn handen, schoof zijn stoel nog een stukje verder naar achteren en praatte erover met Frederic van Kleef, architectuur- en stedenbouwhistoricus en directeur van Aletta Jacobs School of Public Health en Cor Wagenaar, bijzonder hoogleraar Ruimte en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en universitair hoofddocent Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft.

> Luister via Spotfiy

> Luister via Apple Podcasts