Groninger Architectuurprijs 2020: Forum drievoudig winnaar

Leestijd: .

Vrijdag 18 september reikten we op het dak van het Forum de prijzen voor de beste nieuwe gebouwen uit. De ontwerpers, ontwikkelaars en opdrachtgevers van het Forum sleepten in deze thuiswedstrijd alle prijzen in de wacht: een heuse hattrick.

Foto: Deon Prins

Op 18 augustus ging de Groninger Architectuurmaand van start. Die dag gingen de stembussen voor de verkiezing van het beste nieuwe gebouw van Groningen open. Naast de juryprijs en de publieksprijs is deze online verkiezing een van de pijlers van de prestigieuze Groninger Architectuurprijs. 

In de nieuwe opzet van de online verkiezing werkten we met een longlist. Je kon hierbij kiezen uit meer dan veertig nieuwe gebouwen, alle opgeleverd tussen 1 mei 2019 en 1 mei 2020. Ze maakten allemaal evenveel kans in de online verkiezing. De vakjury maakte op 1 september een selectie van zestien uit deze longlist: de kanshebbers op de juryprijs.

Op vrijdag 18 september reikten we op het dak van het Forum de prijzen uit. Het was geen grote verrassing, maar daarom niet minder spectaculair: het Forum werd door de Gentse vakjury, de publieksjury én in de online verkiezing tot winnaar gekozen. Een heuse hattrick, en dat in een thuiswedstrijd.

Dit zijn de overige prijswinnaars:

Tweede prijs vakjury:

Herinrichting openbare ruimte binnenstad

Ontwerp: Gemeente Groningen, LOLA Landscape Architects
Opdracht: Gemeente Groningen
Bouw: A. Hak
Locatie: Brugstraat/Munnekeholm, Groningen

Derde prijs vakjury, tweede prijs publieksjury:

Oosterparkkwartier

Ontwerp: KAW
Opdracht: VanWonen
Bouw: Nijhuis
Locatie: Florakade, Groningen

Derde prijs publieksjury: 

Helperpark

Ontwerp: Stadsontwerp en Ingenieursbureau Gemeente Groningen
Opdracht: Gemeente Groningen
Bouw: Plegt-Vos
Locatie: Europapark, Groningen

Stadsbouwmeester deelt uit en ontvangt

Inmiddels een traditie zijn de Groninger Architectuur Exportprijs (GRAEX) en de Groninger Opdrachtgeversprijs (GROP), twee door stadsbouwmeester Jeroen de Willigen in het leven geroepen prijzen. MX13 kreeg de GRAEX, een onderscheiding voor het beste project van een Groninger bureau, gerealiseerd buiten Groningen. Dat was in dit geval het CPO-project BGIX in Amsterdam-Noord. 

De GROP, een prijs voor écht goed opdrachtgeverschap, gaf de stadsbouwmeester aan Stichting Oude Groninger Kerken. Deze gaf (opnieuw) MX13 de opdracht voor de Schoolkerk in Garmerwolde.

Als afsluiting van de avond reikte de vakjury de Boumaprijs uit, in de vorm van een door kunstenaar Lambert Kamps ontworpen jas. Deze wisseltrofee riepen we vorig jaar in het leven om de meest excellente projecten, met nationale of zelfs internationale allure, een extra onderscheiding te geven. Het is elk jaar aan de jury om de prijs wel of niet uit te reiken. Vorig jaar gebeurde dat niet.

Dit jaar koos de jury er verrassend genoeg voor om de prijs niet aan een project, maar aan de scheidend stadsbouwmeester te geven. Dat deed De Willigen best iets, liet hij achteraf nogmaals blijken.

Headerbeeld: Nienke Maat