Engelse Kamp dubbele winnaar Groninger Architectuurprijs 2022

Leestijd: .

Vrijdag 23 september zijn in De Biotoop in Haren de prijzen voor de beste nieuwe architectuurprojecten van Groningen uitgereikt. Zowel de vakjury als het publiek gaf de Groninger Architectuurprijs aan het project Engelse Park, ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten en wUrck. 

PRIJSWINNAARS VAKJURY

De vakjury kwam dit jaar uit Utrecht en bestond uit Gerwin de Vries (Flux landscape architecture), Jeroen Koning (Senior Adviseur Gezonde Leefomgeving, Gemeente Utrecht),
Eveline Keizer (Senior Ontwikkelingsmanager, BPD Gebiedsontwikkeling), Sanneke van Wijk (Stedenbouwkundige, Gemeente Utrecht) en Casper Schuuring (MONK Architecten).

1ste PRIJS

Samen wezen ze uit de acht eerder genomineerde projecten Engelse Park als winnaar aan. Bedaux de Brouwer Architecten en wUrck maakten het ontwerp in opdracht van OCW Engelse Park C.V., met Rottinghuis' Aannemingsbedrijf en Friso Bouwgroep als bouwers.

Engelse Park // Foto: Michel Kievits Architectuurfotografie

2de PRIJS

De tweede prijs ging naar de vernieuwing van het Groninger stadhuis, uitgevoerd door Happel Cornelisse Verhoeven en architectenbureau Fritz in opdracht van de gemeente Groningen. Rottinghuis, Arup, KBP Sight en HE Adviseurs tekenden voor de bouw.

Vernieuwing stadhuis // Foto: René de Wit

3de PRIJS

De derde prijs was voor woongebouw Tractie, ontworpen door De Zwarte Hond in opdracht van de gemeente Groningen en uitgevoerd door Trebbe Bouw.

Tractie // Foto: Ronald Zijlstra

WINNAARS PUBLIEKSPRIJS

Online konden mensen een maand lang stemmen op hun favoriete project. Samen met het oordeel van de publieksjury bepaalden deze stemmen de winnaars van de publieksprijs.

1ste PRIJS

De eerste plek ging, net als bij de vakjury, naar Engelse Park

2de PRIJS

De tweede prijs gaf het publiek aan het nieuwe busknooppunt UMCG Noord, ontworpen door Koen van Velsen architecten in opdracht van de gemeente Groningen en gebouwd door Oosterhof Holman.

Busknooppunt UMCG Noord // Foto: Koen van Velsen architecten

3de PRIJS

De derde plaats was voor de herontwikkeling van de voormalige graansilo aan de Griffeweg, uitgevoerd door DAAD Architecten in opdracht van Maripaan Groep en met Rottinghuis als bouwer.

Transformatie voormalige graansilo // Foto: Walter Frisart Fotowerk

DUURZAAMHEIDSPRIJS

Voor het eerst werd dit jaar de GRODUAP uitgereikt: de Groninger Duurzaamheids-aanmoedigingsprijs, een initiatief van stadsbouwmeester Nathalie de Vries. Ontwerpen met een uitgesproken duurzame component komen ervoor in aanmerking.

Drie projecten viel deze eer ten deel. Naast het vernieuwde stadhuis waren dat: de transformatie van de voormalige Borgmanschool, uitgevoerd door DAAD Architecten in opdracht van CPO-groep LAIV en met Van Wijnen als bouwpartner; het project Mijn Schuurwoning in Meerstad, ontworpen door VdP Architecten voor partculiere opdrachtgevers en gebouwd door Bouwbedrijf De Ridder en SHP Vastbouw.

Transformatie voormalige Borgmanschool // Foto: Walter Frisart Fotowerk

Mijn Schuurwoning // Foto: Hans Witterholt