GRAS vernieuwt

Tekst:
Leestijd: .

Een nieuw college van B&W, een ambitieus collegeprogramma. Een grotere gemeente. En de lente breekt al bijna aan. Voor GRAS een mooi moment om (digitaal) een verse start te maken. Met gepaste trots presenteren we daarom onze nieuwe website. Maar: er is meer.

Scherper en zichtbaarder

2019 is voor GRAS een bijzonder jaar. We worden 20! Dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. We gaan het vieren en gebruiken het om onszelf opnieuw uit te vinden.

Het is tijd voor een vernieuwd GRAS. Beter passend bij deze tijd en de opgaven waar we als stadsregio Groningen voor staan. Het mag een stuk scherper. Meer zichtbaar. Met volle aandacht voor de lange lijnen, zonder de actualiteit uit het oog te verliezen. En: we willen meer dan alleen agenderen.

In 2018 hebben we hard gewerkt aan ons nieuwe profiel. Daardoor was het af en toe misschien wat stil rond GRAS. Ook het feit dat onze oude website te kampen had met wat ingewikkelde technische problemen, was hier debet aan.

We hebben de tijd gebruikt om onze doelstelling aan te scherpen, te werken aan deze nieuwe website, aan een nieuwe structuur en aan nieuwe projectformats. Die laatste hebben we hier en daar ook al in de praktijk getest.

Er staat inmiddels een behoorlijk vernieuwd team en een nieuwe redactie. Maar daarover later meer.

Online magazine

De afgelopen jaren fungeerden we met veel liefde als platform voor ‘het vak’ en de stad. Dat blijven we doen: het is onze basis. Maar: we gaan het wel anders doen. Meer op de voorgrond.

Naast organiseren, agenderen en stimuleren worden initiëren en implementeren belangrijker voor GRAS. We profileren ons als een onafhankelijk platform waar ideeën kunnen rijpen, het gesprek gevoerd kan worden en (jong) talent een kans krijgt.

Als productiehuis maken we thema’s graag concreet. ‘Ons’ Groninger Woongenootschap was daarvan al een voorbeeld. Zulke initiatieven inspireren en vragen om meer.

Hoe jullie dat in 2019 gaan merken?

Wacht even. Gaat dat vertrouwde architectuurcentrum ineens het online magazine uithangen?

Nou, allereerst via deze geheel vernieuwde website. Hij werd ontworpen door Studio de Ronners en ontwikkeld door Martijn van Bachum. De site, met daarop ons nieuwe magazine, wordt dé plek waar we het gesprek over de gebouwde omgeving gaan voeden.

Wacht even. Gaat dat vertrouwde architectuurcentrum ineens het online magazine uithangen?

Nou, inderdaad. Dat is wel wat we voor ogen hebben. Hopelijk hebben we je niet al te hard laten schrikken.

Met grote regelmaat tref je hier nieuwe artikelen, foto’s, video’s, podcasts en meer. Dat doen we natuurlijk niet alleen. We zijn ontzettend blij met onze splinternieuwe redactie: een club geëngageerde mensen, stuk voor stuk met hart voor Groningen stad en omgeving. Zij zorgen voor nieuw perspectief. Ze agenderen, observeren en gooien af en toe eens een goed gemikte steen in de vijver.

Nieuwe talkshow

In 2019 staat meer op stapel dat het vernieuwde GRAS illustreert. Zo trappen we op 1 maart af met de eerste aflevering van De Linkse Mannen lossen het op. In zekere zin is het de opvolger van Stand van Stad, dat we samen met het Groninger Forum en OOG TV jarenlang met veel plezier maakten.

Met de nieuwe talkshow gaan we terug naar de basis: goede gesprekken over de stad, verrijkt met een kritische of juist lovende blik van buiten. De naam van de show verraadt al veel. We lullen niet in de ruimte, maar wel over de ruimte. En altijd met een oplossingsgerichte houding.

En die naam? Dat is natuurlijk een knipoog naar ons nieuwe college: het meest linksgeoriënteerde ooit.

2019: nieuwe én beproefde concepten

Nieuw in 2019 is ook de Podkar: onze rijdende radiostudio. Met de Podkar aan de hand gaan we met diverse Stadsmakers op verkenningstocht door de nieuwe gemeente: met architecten, ontwikkelaars, bewoners en andere stadmakers.

Verder initiëren we een aantal grote ontwerpateliers waarin we met de Groninger ontwerpgemeenschap thema’s uit de omgevingsvisie omarmen, uitwerken en van extra ambitie voorzien. En natuurlijk keren we terug met brede maar opgefriste publieksprogramma’s rond de Groninger Architectuurmaand, Noorderzon en Open Monumentendag.

Benieuwd naar wat er allemaal op stapel staat in 2019? Lees dan de samenvatting van ons Projectplan 2019.

Zo, nu weet jij ook waar je aan toe bent. Wat vind je van onze nieuwe site? En van onze ambities? Heb je een kritische noot of een suggestie? We zijn benieuwd.

En: wil je meedoen? Aarzel niet, en laat het ons weten!