De tafels blijven leeg

Tekst:
Beeld:

De coronacrisis verscherpt de blik van fotograaf Peter de Kan, lijkt het wel. Hij legde opnieuw een fenomeen van nu vast: eetgelegenheden die open zijn, maar tegelijkertijd leeg blijven.

Toevallig liep ik laatst Piet van Dijken tegen het lijf. Het gebeurde bij Proeflokaal aan de Amstel, dat aan het Groningse Verbindingskanaal ligt, en helemaal niet aan de Amstel. Het komt er uit de tap, dat dan weer wel.

Het café verkoopt op vrijdag en zaterdag oliebollen. Daarmee is het tijdelijk een soort oliebollenkraam geworden. En je kunt bij je oliebol het nieuwe boek van Piet krijgen, zoiets. Je moet wat.

Het is een voorbeeld van hoe café's, restaurants, afhaalkeukens en cafetaria’s proberen het hoofd boven water te houden. Dat zie je vooral in de avond goed. Je hoeft alleen maar te letten op waar nog licht brandt, waar een krijtbord buiten staat en waar de bezorgscooters met de lampen aan in het gelid staan.

Het is minder warm in de keukens zonder de directe en persoonlijke feedback van klanten. Anderhalve meter is nu eerder anderhalve kilometer. Met een bezorger als ober: lange-afstands-hospitality. De tafels blijven leeg, die staan bij de gasten thuis.

Het is business as unusual...