De Linkse Mannen lossen het op // Fietsen d'r uit

S02E03

Nergens ter wereld fietsen zoveel mensen als in Groningen. Maar liefst 60 procent van alle verkeersbewegingen gebeurt op de fiets. Maar al dat gefiets heeft ook een keerzijde. De Linkse Mannen doken erin.

De stad staat vol fietsen. Zó vol dat die fiets haast een probleem is, zeker in de binnenstad en de schilwijken. Daar staan al die fietsen vaak letterlijk in de weg en hebben ze grote invloed op het straatbeeld.

Dat moet natuurlijk anders. Hoe zorgen we voor nog meer ruimte voor de fiets zonder dat dit ten koste gaat van andersoortig gebruik van de openbare ruimte? Is het een kwestie van psychologie? Moet er beter gehandhaafd worden?

Welke rol kan het ontwerp in deze kwestie spelen? En hoe maken we het fietsen in de stad en de regio nog aantrekkelijker dan het al is?

In deze eerste anderhalvemeteraflevering gingen Bram en Wilbert op zoek naar oplossingen voor Groningen Fietsstad. Dat deden ze met fietsnudger Koen Bandsma van de Rijksuniversiteit, landschapsarchitect Jaco Kalfsbeek van Atelier Stadsbouwmeester, stedenbouwer Annet Ritsema van Specht Architecten en adviseur Jos van den Hende van Bureau Spoorbouwmeester. Ook raadsleden en fietsliefhebbers Tom Rustebiel (D66) en Benni Leemhuis (GroenLinks) wierpen hun licht op ‘de netelige kwestie fiets’.