De Linkse Mannen lossen het op // Hoe duurzaam is duurzaam?

S04E06

Duurzaam bouwen heeft de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Gaan technische innovaties ons redden? Wat betekent duurzaam bouwen nou echt? Wie bepaalt wat duurzaam, circulair en biobased is? En is het daadwerkelijk voor de lange termijn? De Linkse Mannen leggen het voor aan hun gasten.

Foto: Silvio Zangarini

Weg met het wegwerptijdperk, weg van vervuiling en weg met die broeikasgassen. De bouwwereld is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Oplossingen zijn er te over. Zo stoppen we onze huizen vol warmtepompen, slimme thermostaten, luchtbehandelingskasten en luchtbevochtigers. Ze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in onze door-en-door geïsoleerde (nieuwbouw)huizen.

Maar gaan die technische innovaties ons echt redden? Welke kant gaat het op nu de technische installaties binnen de woningbouw al grofweg 30 procent van de bouwsom beslaan? Wat is duurzaam bouwen nou echt? En hoe duurzaam is duurzaam eigenlijk? 

De Linkse Mannen leggen het voor aan de architecten Ben van der Meer (vector-i) en Erik Roerdink (De Zwarte Hond). Wat zijn voor hen de voor- en nadelen van circulair en biobased bouwen? Is het waar dat je door biobased isoleren een groot deel van de technische installaties overbodig maakt?

Ook was Gieke van Lon te gast, medeoprichter van Humade, een bedrijf dat duurzame (bouw)materialen maakt van zeeslib uit de Eems-Dollard. Tot slot gingen Bram en Wilbert in conclaaf met GroenLinks-raadslid Hans Sietsma, die zich vol inzet voor een duurzame stad.

Een aflevering over duurzaam bouwen konden we natuurlijk nergens anders opnemen dan in het meest duurzame supermarktgebouw van Nederland: de pas opgeleverde Superhub in Meerstad.