Suikersymposium: voorbij de tijdelijkheid

Tijd: 10.30 uur Locatie: Suikerterrein, Suikerlaan 20, Groningen Organisatie: GRAS i.s.m. PloegId3

In heel Nederland verrezen de laatste jaren stadslabs. Zo ook in Groningen, en wel op het Suikerterrein. De belangrijkste opgave voor die stadslabs: hoe zorgen we dat de opgebouwde (tijdelijke) waarden duurzaam door kunnen werken op de langere termijn? Om die vraag te beantwoorden, organiseren we op 16 mei in Groningen het Suikersymposium.

Het Suikerterrein wordt sinds 2015 op de huidige, tijdelijke manier gebruikt. Vanaf 2030 zal er weer worden gebouwd. We zijn dus zo om en nabij op de helft van de tijdelijke periode. Een mooi moment om de balans op te maken. Dan doen we het liefst met stadslabs uit het hele land, om kennis en ervaringen met elkaar uit te kunnen wisselen.

Inspirerend startpunt

Hoe voorkomen we na de periode van tijdelijkheid een clean cut, waarbij alle tijdelijke energie verdwijnt en we over gaan tot de orde van de dag? Hoe zorgen we dat opgebouwde ruimtelijk-programmatische waarden een inspirerend startpunt gaan vormen voor definitieve planvorming? En hoe kan het Suikerterrein, ondanks – of misschien wel dankzij – de horizon van vijftien jaar, toch al een rol spelen in het opvangen van de enorme vraag naar nieuwe woningen in de stad Groningen?

Zijn er binnen dat kader specifieke doelgroepen die bediend kunnen worden? Welke vernieuwde woonvormen combineren goed met het Suikerterrein? En hoe kan een link gelegd worden tussen wonen en innovatieve bedrijvigheid?

Met het Suikersymposium willen we vertegenwoordigers van lokale overheden, vertegenwoordigers van andere stadslabs, geïnteresseerde stadsmakers en de (Groninger) ontwerpgemeenschap aan het denken zetten en met elkaar in gesprek brengen. Net zoals de Suikerwerken-workshops die we vorig jaar organiseerden, zet het Suikersymposium in op een interdisciplinaire kruisbestuiving waarbij alle deelnemers worden verleid om kennis te komen halen en brengen.

De volgende vertegenwoordigs van stadslabs zullen te horen zijn:

  • Piet Vollaard (Stad in de Maak/ZoHo Citizens/HofbogenPark, Rotterdam)
  • Arie-Willem Bijl (Over Morgen/Hongcomplex, Nijmegen)
  • Menno Stienstra (Stadstuin Potmarge Leeuwarden/Nordwin College)
  • David Inden (Estheticon/Open Lab Ebbinge, Groningen)  
  • Dick Janssen (Ploeg ID3/Rizoem, Groningen)
  • Paul van Bussel (Ploeg ID3/De Unie Architecten, Groningen)

Hoe ziet de dag eruit?

Na de opening word je rondgeleid over het terrein, waarna we samen de vooraf ingewonnen opgaven bespreken. Daarna gaan de deelnemers in interdisciplinaire teams uiteen om elkaars opgaven op te lossen. Iedere deelnemer zet zo zijn of haar kennis en ervaring in voor andermans uitdagingen. Edwin Verdurmen van het Arnhemse CASA is dagvoorzitter.

We sluiten plenair af, waarna we onder het genot van een drankje alles even rustig laten bezinken – of juist nog dieper op de materie ingaan.
 
Kom langs, praat mee en ga met ons voorbij de tijdelijkheid!  

Programma

10.00 uur: inloop 
 
10.30 uur: opening door Roeland van der Schaaf (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen, Groningen)

11.00 uur: rondetafelgesprek - Edwin Verdurmen bevraagt stadslabs over hun opgaven en stelt cases vast 
 
12.00 uur: introductie over tijdelijkheid en ontwikkeling Suikerterrein (Paul van Bussel - Ploeg ID3), gevolgd door een rondleiding over het terrein
 
13.15 uur: lunch
 
14.00 uur: Jeroen de Willigen reflecteert op tijdelijkheid
 
14.45 uur: vraaggesprek, gevolgd door presentatie stadslab Honig-complex
 
15.15 uur: workshops - in groepen uiteen om cases te bespreken

16.30 uur: (plenair) presentaties resultaten workshops
 
17.00 uur: afsluiting en conclusie door Edwin, gevolgd door borrel
 

Het Suikersymposium is een initiatief van PloegId3 en GRAS, mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Aanmelden

Wil je komen? Tof! Meld je dan wel even aan. Dat kan via een mailtje naar clemens@platformgras.nl, met als onderwerp 'Aanmelding Suikersymposium'.