Lezing: Kinderen van de Papiermolen

Tijd: 20.00 uur Locatie: Groninger Archieven, Cascadeplein 4 Organisatie: Stichting Monument en Materiaal i.s.m. Groninger Archieven

Vorig jaar lieten we tijdens Open Monumentendag al de bijzondere geschiedenis van De Papiermolen zien: van molen tot buurtschapje tot zwembad. Je kon tijdens de eendaagse expositie al kennismaken met een paar ‘kinderen van De Papiermolen’. Archeoloog Froukje Veenman laat op woensdag 19 februari de historie van de plek door de ogen van die kinderen zien.

Froukje vertelt hoe de in 1743 gebouwde papiermolen uitgroeide tot een goed draaiende fabriek. Ze belicht ook het verdere verloop van de buurtschap, die bleef bestaan na de afbraak van de molen. Tenslotte komt de sloop van het buurtje vanwege de aanleg van het zwembad aan de orde.

Froukje Veenman is archeoloog bij de gemeente Groningen. Naar aanleiding van een opgraving bij zwembad De Papiermolen raakte ze betrokken bij de geschiedenis van de plek. Vlak voor de huidige entree van het zwembad werden de laatste restanten van het buurtschap gevonden. Omdat, in tegenstelling tot bij de meeste archeologische onderzoeken, er nog levende ooggetuigen zijn, doet ze een beroep op de herinneringen van ‘de kinderen van de Papiermolen’.

Tussen 17 januari en 21 februari kun je in de hal van Groninger Archieven de minitentoonstelling 'Een duik in de geschiedenis van de Papiermolen' bekijken.

Meer informatie vind je op de website van Groninger Archieven.

agenda

di 18 augustus Lancering Groninger Architectuurmaand

Tijd: 09.00 uur
Lees verder
agenda

vr 21 augustus De Linkse Mannen lossen het op - S02E03

Tijd: 17.00 uur Locatie: Café Wolthoorn & Co Organisatie: GRAS
Lees verder
agenda

di 29 september Opening tentoonstelling Panorama Nederland

Tijd: 16.30 uur Locatie: Forum Groningen Organisatie: GRAS i.s.m. Provinciaal Bouwheerschap en Forum Groningen
Lees verder
agenda

di 29 september De Linkse Mannen lossen het op - S02E04

Tijd: 17.00 uur Locatie: Forum Groningen, Rabo Studio Organisatie: GRAS i.s.m. Provinciaal Bouwheerschap
Lees verder