Fietstocht: dorpentour

Tijd: 14.00 uur Locatie: Verzamelen op de stoep bij RO/EZ, Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen Organisatie: Bouwmeester Versterking

Tijdens de Groninger Architectuurmaand wilden we je fietsend kennis laten maken met een aantal dorpen in het noordoosten van de gemeente Groningen: Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Wittewierum en Woltersum. Wegens slecht weer werd de fietstocht uitgesteld. Maar we hebben een nieuwe datum! Vrijdag 14 oktober om 14.00 uur.

Ken je de dorpen al? Dan leer je deze dag meer over hun karakteristieken en over de vraagstukken die er liggen. Bouwmeester Versterking Dianne Maas-Flim is dé persoon om tekst en uitleg te geven over dit gebied. 

De Groninger dorpen hebben een rijk (cultuur)historisch verleden. Tegelijkertijd staan ze voor een grote opgave, veroorzaakt door de aardbevingsproblematiek. Een deel van bebouwing moet versterkt worden, een ander deel wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Soms gaat het zelfs om hele buurten.
 
Wat betekenen die ingrepen voor de identiteit van een dorp? Welke kwaliteit komt voor de originele bebouwing terug? Wat betekent het voor een buurt als belangrijke functies op een andere plek worden teruggeplaatst? En wat doe je met de gebouwen die leeg achterblijven?
 
Naast deze vragen speelt er nog een bredere kwestie. Want wat doet de overal oprijzende tijdelijke huisvesting met het Groninger landschap? En hoe tijdelijk zijn deze woningen eigenlijk?
 
Tijdens de fietstocht zie je verschillende plekken en krijg je een beeld van de daar spelende opgaven. Onderweg kun je met medefietsers in gesprek, en verbreed je je eigen blik.

Met het oog op het tempo is een elektrische fiets (of racefiets) vereist. We gaan ongeveer 35 kilometer fietsen. 

Wil je mee? Geef je dan op, dat kan door een mail te sturen naar info@platformgras.nl.

agenda

di 29 november Tip: Lezing Endry van Velzen // Ontwerpen op de tussenschaal

Tijd: 20.30 uur Locatie: Oude RKZ, Emmastraat 15, Groningen Organisatie: Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst
Lees verder