Expositie: Wederzien - wederopbouw in Noord-Nederland

Tijd: 10.00 uur Locatie: Galerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36, Groningen Organisatie: Galerie Lichtzone

Jaap Krol is in de eerste plaats schrijver, maar pakte de camera op voor het samenstellen van Wederzien - Wederopbouw in Noord-Nederland. Vijftig standpunten tegen het voorbijgaan. In dit boek worden vijftig grote en kleine gebouwen uit de wederopbouwperiode (grofweg tussen 1948 en 1968) geportretteerd in woord en beeld. In Galerie Lichtzone zie je tot en met 28 november een selectie van de foto's uit het boek.

Rijtjeshuizen, fabrieken, loodsen, winkelcentra en portiekflats: ze vertellen een verhaal dat iedereen kent, maar niemand vertelt. Het is een verhaal van welvaart en optimisme, van afbraak en herinnering.

Hoewel sloop vaak onontkoombaar is, verzet Jaap Krol zich tegen het idee dat deze moderniteit nu al wordt gezien als ouderwets en versleten. We leven ons leven immers niet in grootstedelijke monumenten, maar in concrete gebouwen van steen en beton. De meeste foto’s zijn dan ook geschoten in typische wederopbouwplaatsen als Drachten, Hoogeveen en Veendam. Een tentoonstelling over het bijzondere van de alledaagsheid en alledaagse bijzonderheden.

Tijdens de expositie is het boek met beschrijvende teksten en foto’s verkrijgbaar bij Lichtzone. Het is ook te bestellen via Uitgeverij Wijdemeer.