De Linkse Mannen lossen het op // Hoe duurzaam is duurzaam?

Tijd: 20.00 uur Locatie: Superhub (Jumbo-supermarkt), Vossenburglaan 184, Meerstad Organisatie: GRAS

Donderdagavond bespreken Bram Douwes en Wilbert van de Kamp met verschillende gasten de toekomst van duurzaam bouwen. Gaan technische innovaties ons redden? Wat betekent duurzaam bouwen nou echt? Wie bepaalt wat duurzaam, circulair en biobased is? En is het daadwerkelijk voor de lange termijn?

Het moet anders, dat weten we (bijna) allemaal. Weg met het wegwerptijdperk, weg van vervuiling en weg met die broeikasgassen. Duurzaamheid is de toekomst, zeker ook in de bouw. Die is namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Oplossingen zijn er te over. Zo stoppen we onze huizen vol warmtepompen, slimme thermostaten, luchtbehandelingskasten en luchtbevochtigers. Ze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in onze door-en-door geïsoleerde (nieuwbouw)huizen.

Maar gaan die technische innovaties ons echt redden? Welke kant gaat het op nu de technische installaties binnen de woningbouw al grofweg 30 procent van de bouwsom beslaan? Wat is duurzaam bouwen nou echt?

Wie bepaalt wat duurzaam, circulair en biobased is? En is het dan ook echt zo? Hoe duurzaam is duurzaam eigenlijk? En ligt de oplossing niet in een combinatie van lowtech en hightech, met veel meer aandacht voor bijvoorbeeld biobased en natuurinclusief bouwen?

De Linkse Mannen leggen het voor aan de architecten Ben van der Meer (vector-i) en Erik Roerdink (De Zwarte Hond). Wat zijn voor hen de voor- en nadelen van circulair en biobased bouwen? Is het waar dat je door biobased isoleren een groot deel van de technische installaties overbodig maakt?

Ook gaan Bram en Wilbert in conclaaf met GroenLinks-raadslid Hans Sietsma, die zich vol inzet voor een duurzame stad. Tot slot zijn Lotte Dekker en Gieke van Lon van Humade te gast, een bedrijf dat duurzame (bouw)materialen maakt uit zeeslib, afkomstig uit de Eems-Dollard.

Een aflevering over duurzaam bouwen kunnen we natuurlijk niet anders doen dan in het meest duurzame supermarktgebouw van Nederland: de pas opgeleverde Superhub in Meerstad.

agenda

di 29 november Tip: Lezing Endry van Velzen // Ontwerpen op de tussenschaal

Tijd: 20.30 uur Locatie: Oude RKZ, Emmastraat 15, Groningen Organisatie: Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst
Lees verder