De Linkse Mannen lossen het op - S01E02

Tijd: 17.00 uur Locatie: 't Feithhuis, Martinikerkhof 10, Groningen Organisatie: GRAS

Heb je een prima inkomen en ben je op zoek naar een koophuis voor je (jonge) gezin? Schrijf dat maar op je buik! In Groningen kom je er niet meer tussen. Huren dan? Ook daar word je niet vrolijk van. Meer dan 1000 euro voor 100 vierkante meter is tegenwoordig doodnormaal. Probeer dan maar eens het eigen vermogen bij elkaar te sparen dat je nodig hebt om ooit een huis te kunnen kopen. De woningmarkt maakt meer kapot dan je lief is!

Veel Nederlandse steden hebben te maken met dit probleem. Maar: samen met Amsterdam en Utrecht spant Groningen wel de kroon. Er zijn in onze stad te weinig sociale huurwoningen. Daarnaast heeft de zogenaamde middengroep het erg lastig. En juist die groep is van groot belang voor de stad. Hebben we de woningmarkt niet veel te veel een echte markt laten worden?
 
Gelukkig is er hoop. Groningen wil een stad zijn voor iedereen: een inclusieve stad. Een plek dus waar iedereen een goed huis moet kunnen vinden. Maar hoe zorgen we daarvoor? Aan welke knoppen kan de overheid draaien? Wat kunnen corporaties en ontwikkelaars doen? En hoe zorgen we dat dit allemaal gebeurt met een beetje ambitie, en met gevoel voor kwaliteit? Kortom, hoe gaan we (weer) van woningmarkt naar volkshuisvesting?
 
De Linkse Mannen lossen het op vrijdag 17 mei op. Dat doen ze met adviseur woningmarkt en woonbeleid Daniel Depenbrock (KAW), corporatiedirecteur Pieter Bregman (Nijestee) en visiting critic Barend Wind. Ook Mireille Jeurnink, manager vastgoedontwikkeling bij VanWonen, schuift aan. Verder duiken we met directeur Ruimtelijk Beleid Alfred Kazemier van de gemeente Groningen in de Nieuwe Kaart van Groningen. Welke plannen staan er op stapel? Wat gaat waar gebeuren? Rechtse man van dienst is oud-wethouder Joost van Keulen. Esmé van den Boom, oud-huisdichter van de RUG en winnaar van het Hendrik de Vriesstipendium 2018, is deze aflevering onze artist in residence.
 
Een lang verhaal kort: je moet gewoon even langskomen op vrijdag 17 mei om 17.00 uur in ’t Feithhuis. Kost je niks, levert je een hoop op. Wees wel op tijd, want de vorige keer was het snel vol.

Tot dan!

Oh, en heb je de eerste aflevering gemist? Luister hem hier terug!

***

De Linkse Mannen lossen het op is een initiatief van GRAS, Bram Douwes en Wilbert van de Kamp, in samenwerking met 't Feithhuis. De mooie beeldstijl werd ontworpen door Studio Anne-Marijn.