Boumasymposium - Van Woonwijk naar Leefwijk

Tijd: 19.30 uur Locatie: De Wolkenfabriek, Suikerlaan 18 Organisatie: GRAS i.s.m. Atelier Stadsbouwmeester

Aan zorg en gezondheid kun je ontwerpen: dat idee is inmiddels overal in Nederland wel geland. Maar hoe maak je het nou echt integraal onderdeel van de (Groninger) wijkvernieuwing? Hoe gaan we van ambitie naar praktijk? Welke bijdrage kan ontwerpend onderzoek leveren aan een vitale, diverse en gezonde wijk? Die vragen staan op dinsdag 10 december centraal in het Boumasymposium: Van Woonwijk naar Leefwijk.

OVER GEZONDE, VITALE WIJKEN EN DE VERBINDENDE KRACHT VAN HET ONTWERP

Tijdens het Boumasymposium presenteren twee interdisciplinaire ontwerpteams hun onderzoek naar de Groninger wijken De Hoogte en De Wijert. Ze tonen de meerwaarde van integraal ontwerpend onderzoek. Daarnaast laten ze zien hoe gezondheid een vanzelfsprekend onderdeel kan worden van de wijkvernieuwing. De plannen zijn onderdeel van de door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geïnitieerde open oproep Designing a Community of Care.

Naast de Groninger voorbeelden hebben we aandacht voor de ruime ervaring met ontwerpend onderzoek van het Haagse PosadMaxwan en de Rotterdamse Veldacademie. Zij belichten voorbeeldprojecten in Utrecht en Rotterdam. Ook gaan we in op het door de Rijksbouwmeester geïnitieerde project Bevingsbestendige zorg en blikken we terug op de aanpak van de prijsvraag Who Cares.

Waarin schuilt de waarde van ontwerpend onderzoek? Welke rol kan het spelen in bewonersparticipatie? En hoe gaan we van woonwijk naar leefwijk?

De presentatie is in handen van René Asschert en Wilbert van de Kamp. Zij spreken met onder meer:

 • Kees van den Berg (Patrimonium)
 • Paul van Bussel (De Unie Architecten)
 • Jan Martijn Eekhof (Atelier Stadsbouwmeester)
 • Han Dijk (PosadMaxwan)
 • Jasper Klapwijk (Atelier Rijksbouwmeester)
 • Otto Trienekens (Veldacademie)
 • Olaf Janson (De Unie Architecten)
 • Elsbeth Ronner (LRVH architecten)
 • Mathijs Dijkstra (LAOS Landschapsarchitecten)
 • Jeroen de Willigen (Stadsbouwmeester Groningen)
   
  Bekijk het volledige programma

***

Van Woonwijk naar Leefwijk kwam tot stand binnen de door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geïnitieerde Open Oproep Designing a Community of Care. Het is onderdeel van het implementatieprogramma van de conferentie Building the Future of Health.

Bij Van Woonwijk naar Leefwijk zijn betrokken:

De Unie Architecten / PosadMaxwan / LRvH architecten / LAOS landschapsarchitectuur en stedenbouw / SUB office / Estheticon / De Huismeesters / Nijestee / Patrimonium / Lefier / VanWonen / Bpd / Rizoem / Van Wijnen / HANNN / Aletta Jacobs School of Public Health / Expertise Centre Architecture, Urbanism & Health / Atelier Stadsbouwmeester