Prijsvraag Architect en ondernemerschap

8 juli 2011

Hoe ondernemend is de architect in tijden van crisis en veranderende opgaven? En welke vorm kan dit ondernemerschap aannemen binnen de regio Groningen-Assen? Op vrijdag 8 juli 2011 werden de winnaars bekend gemaakt van de prijsvraag Architect en Ondernemerschap. De jury, bestaande uit (voormalig) Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, Pieter Bregman (directeur-bestuurder Nijestee) en Paul van Bussel (directeur/architect pvanb architecten), koos uit vijf genomineerden een overtuigende winnaar: Studio Rosa met het plan Het is tijd voor de Projuctontwikkelaar. De tweede prijs was voor Netwerk als ontwerper van The Cloud Collective.

Naast de prijsuitreiking werd de vraag hoe ondernemend architecten (kunnen) zijn uitgediept. Onder meer Hans Broekhuis (ondernemer), Paul van Bussel (directeur/architect pvanb architecten), Jaap Neijzen (Archipunt) en Han Michel (Han Michel Concepts & Projects) gaven hun visie op het ondernemerschap van de architect. Het gesprek werd geleid door Gert ter Haar (directeur Academie van Bouwkunst Groningen) en Peter Michiel Schaap (coördinator Platform GRAS). 

De prijsvraag en het gekoppelde symposium waren 'het laatste wapenfeit' van de Stichting Academie van Bouwkunst Noord die in 1994, eveneens met behulp van een prijsvraag, de bouw van de nieuwe School van de Architectuur Groningen mogelijk maakte. Nu, dertien jaar na de opening van de School, heeft de Stichting zich opgeheven met een project dat ten goede komt aan een nieuwe generatie Nederlandse architecten. Op 8 juli vierden wij dus niet alleen de winnaars van de prijsvraag maar ook, met alle (oud) studenten, medewerkers en docenten, de verdiensten van de Stichting.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn