GRAS in 2018: dit gaan we (onder meer) doen

Zo, het boek 2017 is dicht. Het is inmiddels veilig opgeborgen in een diepe la. 2018 is alweer een tijdje begonnen, maar wat staat er zoal op de planning voor Platform GRAS? We geven je een tipje van de sluier omtrent de projecten die we dit jaar zullen gaan doen. En reken maar dat ze weer als vanouds interessant zijn.

Opvolger voor Stand van Stad

We gaan een pilot maken voor een podcast of radioshow, waarin de stad centraal zal staan. Hoe, wat, met wie en waar precies, dat houden we nog even geheim. Oké, vooruit. Bram Douwes doet weer mee, net als Wabbesch Wabbesch en Bram Esser. Verwacht geen passieve houding van ons. En wat betreft de locatie: die zou zomaar kunnen blijven veranderen. We rijden ons karretje met gemak overal naartoe. 

100 jaar De Ploeg

2018 is het jaar waarin kunstenaarscollectief De Ploeg 100 jaar bestaat. GRAS springt hier graag op in, en gaat tijdens het Ploeg-jaar de verbinding leggen tussen de kunstwerken van De Ploeg en het Groninger landschap. En dat nemen we behoorlijk letterlijk.

Boek: Nieuw in Stad II

Nieuw in Stad krijgt een vervolg. In dit boek uit 2010 namen we alle nieuwbouwprojecten op die tussen 2006 en 2010 in Groningen gerealiseerd werden. In opdracht van de gemeente Groningen krijgt Nieuw in Stad een update. Komt er weer zo’n boek? Nou, niet precies. Er komt wel een boek, maar dat lijkt geenszins op het oude. Deze keer zijn het niet de gebouwen, maar de bewoners die de hoofdrol spelen. En er is iets met vogels.

Nieuw in Stad: de website

We hebben ervoor gekozen om de nieuwbouwwoningen die tussen 2010 en nu toegevoegd zijn, op te nemen in een uitgebreide digitale database. Daarnaast komen ook de gebouwen uit het eerste Nieuw in Stad-boek erop. Een fraaie, toegankelijke website met mooie foto’s en alle informatie over de projecten. De oplevering van de website nadert met rasse schreden.

Gemeenteraadsverkiezingen: je eigen partijprogramma

In november (vanwege de gemeentelijke herindeling iets later dan gebruikelijk) staan de gemeenteraadsverkiezingen weer op de agenda. Stel dat je in de gelegenheid zou zijn zelf een verkiezingsprogramma op te stellen, met de nadruk op architectuur en ruimte – wat zou er dan in moeten staan? GRAS gaat erover nadenken, maar verneemt ook graag jouw ideeën!

Dag van de Architectuur en Open Monumentendag

Tot slot staan ook de Dag van de Architectuur en Open Monumentendag weer als vanouds op het programma. Daar hoeven we eigenlijk niks over uit te leggen. Hoewel – de vorm van de eerste zou dit jaar best weleens anders dan anders kunnen zijn. Hierbij willen we vast een oproep doen om mee te denken over de groslijst voor de DAG 2018. Welke nieuwe Groningse gebouwen verdienen volgens jou een nominatie? Laat het ons weten, we zijn benieuwd.

Binnenkort kun je op onze website meer informatie verwachten over bovenstaande projecten. Het wordt een mooi jaar!

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn