GRAStip

Bouwkunstlezing Jaap Gräber (PLAN): Van Architectuur naar Stedelijke Strategie

Jaap Gräber, tot 2012 partner bij Claus en Kaan, werkt inmiddels vijf jaar onder de naam PLAN – Pragmatic Urban Models. Hij heeft daarmee zijn werk verbreed van het ontwerpen en realiseren van projecten naar stedelijk onderzoek en het ontwikkelen van strategieën.

In zijn lezing vertelt Gräber over de integrale aanpak van stedelijke vraagstukken. Dat betekent werken in een ander krachten- en spanningsveld en vraagt daarmee een andere rolopvatting van de architect.

Naast zijn werk als architect en ‘stadsstrateeg’ is Gräber zeer actief als docent en spreker op verschillende plaatsen over de hele wereld. Zo is hij als docent verbonden aan de TU’s van Delft en Eindhoven en aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam, Arnhem en Groningen. Hij geeft lezingen en begeleidt workshops in onder andere Barcelona, Moskou, Katowice en Beiroet.

 

Inschrijfoptie

Nee

Lezing Job Floris van Monadnock

Monadnock houdt zich bezig met het ontwerpen, onderzoeken, schrijven en het maken van het discours op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieur en enscenering. Het bureau verkreeg internationale aandacht met de realisatie van op maat gemaakte bouwwerken, waaronder een aantal publieke gebouwen. Zoals een strandpaviljoen aan de Maas, een enorme 'Make No Little Plans' installatie en een Landmark - of uitkijktoren - voor de gemeente Nieuw Bergen. De Landmark werd onlangs geselecteerd voor de shortlist van de internationale Mies van der Rohe Award 2017.

Op dit moment is Monadnock betrokken bij projecten van uiteenlopende schalen, waaronder een tentoonstellingsontwerp; een nieuw bezoekerscentrum voor Nationaal Park De Hoge Veluwe; een Torenwoning en twee omvangrijke woningbouwprojecten.

Inschrijfoptie

Nee

Lezing Jung in Kim: Plastic Surgery Urbanism (PSU)

Plastic Surgery Urbanism (PSU): A Perspective on the Condition of City Making in East Asia

Jung In Kim, architect en professor aan de Soongsil University Seoul South Korea geeft morgen een lezing bij de Academie van Bouwkunst in Groningen.

Op basis van een genuanceerde en kritische interpretatie van de twintigste eeuwse en huidige stedelijke ontwikkelingsdynamiek in Oost Azië, pleit Jung In Kim in zijn lezing voor een alternatieve benadering van de verstedelijkingsopgave in deze regio. Hoewel de modernistische ‘bulldozer-achtige’ stadsontwikkeling uit de vorige eeuw inmiddels lijkt ingeruild voor een mildere variant, met meer aandacht voor milieuoverwegingen en duurzaamheidsprincipes, stelt Jung In Kim vast dat deze -  sterk gerationaliseerde, technologisch gerichte en markt gedreven - werkwijze uitgaat van een ontwikkelvisie waarin steden en natuur worden beschouwd als beheersbare marketing objecten.
Volgens Jung In Kim ontbreekt hierin een visie op het werkelijke stedelijk leven, waarin aandacht is voor het dagelijks gebruik van de stad en de beleving van de stedelingen. 

Jung In Kim is architect en wetenschapper. Daarnaast is hij momenteel Seoul’s ‘Public Architect’, benoemd door het bestuur van de metropool Seoel. Hij behaalde zijn master of Architecture degree en Ph.D aan Berkeley (Universiteit van California, USA), waar hij tevens als docent actief is geweest. Inmiddels is hij professor aan de Soongsil University in Seoul, Korea.

Als academicus richt hij zich op de wisselwerking tussen de gebouwde omgeving en de veranderende structuren van het stedelijk bewustzijn in Oost Azië. Zijn aandacht richt zich op een aantal belangrijke stedelijke projecten in China, Japan en Korea. Daarin onderzoekt hij de sociale en politieke consequenties van deze projecten, door middel van nauwkeurige analyses van burgerprotesten en hoe deze bijdragen aan een debat over stedelijke rechten en nieuwe vormen van burgerschap.

Inschrijfoptie

Nee

Het Verticale Landschap

Op zondag 28 oktober organiseren SIGN en het CBK in het kader van het Ploegjaar een project met als thema het Groninger Landschap. In Het Verticale Landschap ontdek je de hedendaagse kijk van kunstenaars op het landschap. Een bustour en audiowandeltocht voeren langs de kunstwerken in het Groninger land. 

Het Verticale Landschap

Wat betekent het landschap anno 2018? Drie kunstenaars geven op zondag 28 oktober een hedendaagse kijk op het Groninger landschap. Geïnspireerd door kunstenaarscollectief De Ploeg weerspiegelen Anastasia Kubrak, Leanne Wijnsma en Ingeborg Entrop de lagen van het land: boven, op en onder de grond.

Ga met de bustour mee de provincie in en ontdek de kunstwerken. In het laatste stuk van de tour wandel je in circa 10 kilometer weer terug naar de stad. De bus vertrekt om 10.00 uur vanaf het CBK.

Tickets kosten 5 euro en zijn te koop via de webshop van het CBK.

Inschrijfoptie

Nee

Noorderbreedte: Jan Abrahamse-lezing

Op 9 november organiseert Noorderbreedte de Jan Abrahamse-lezing, een eerbetoon aan zijn oprichter. De tweejaarlijkse lezing staat dit jaar in het teken van identiteit en landschap en wordt verzorgd door een bijzonder gelegenheidsduo: Adriaan Geuze en Maarten Hajer.

 

Jan Abrahamse (1937-2013) was decennialang de stuwende kracht achter Stichting Noorderbreedte. Inmiddels belicht het tijdschrift al meer dan 40 jaar ontwikkelingen in Noord-Nederland op het gebied van landschap en leefomgeving.

Voor Adriaan Geuze, landschapsarchitect van internationale faam, is het landschap onbetwist deel van het publieke domein. Hij beschouwt het zelfs als deel van onze ziel. Geuze werkt als landschapsarchitect over de hele wereld. Afgelopen zomer was hij veel aan de Waddenkust waar hij met internationale studenten naar ontwikkelkansen zocht.

Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures en voormalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, presenteert zijn gedroomde toekomstbeeld voor het Noorden. Hajer is curator van Places of Hope dat vanuit Leeuwarden afgelopen jaar zocht naar een nieuw perspectief voor de toekomst.

Het belooft een bijzonder boeiende avond te worden. We zijn te gast bij de provincie Friesland in Leeuwarden. Het programma begint om acht uur ‘s avonds en duurt tot tien uur. Het aantal stoelen is beperkt.

Wil je de lezing bijwonen? Mail naar lezing@noorderbreedte.nl.

Inschrijfoptie

Nee

Stadswandeling langs hofjes in de Hortusbuurt

De Hortusbuurt van Groningen, net buiten de binnenstad, doet zijn naam eer aan. Al was het alleen maar vanwege de restanten van de eerste hortus botanicus, die in de 17e eeuw in deze buurt werd aangelegd. Ook de vele hofjes, ook wel gasthuizen genoemd, met vaak prachtige binnentuinen geven de buurt een groen karakter.

Ontdek tijdens deze stadswandeling van Paulien Excursions de plekken achter de poorten en hoor alles over de geschiedenis van de gasthuizen.

Opgave via 06 404 687 68 of info@paulienexcursions.nl.

Inschrijfoptie

Nee

Lezing Niek Verdonk over het ontstaan van de wijk Hoornse Meer

Als onderdeel van de Wall House Weekenden geeft voormalig stadsbouwmeester Niek Verdonk op 1 juli een lezing in het Wall House. In de lezing zal hij praten over het ontstaan van de wijk Hoornse Meer in de jaren 80 van de vorige eeuw. 

Inschrijfoptie

Nee

Open Atelier - Maquettes maken voor kinderen

Als onderdeel van de Wall House Weekenden organiseert Wall House #2 op zondag 24 juni een middag speciaal voor kinderen. Wat ze gaan doen? Maquettes bouwen! Leuk, leerzaam en ook voor ouders mooi om bij aanwezig te zijn.

Inschrijfoptie

Nee

Lezing Albert Herder: ‘Over schijnbare eenvoud en rijke ervaringen’

Op 19 juni geeft architect Albert Herder van Studioninedots een lezing met als titel ‘Over schijnbare eenvoud en rijke ervaringen’. Herder formeerde Studioninedots in 2011 met partners Vincent van der Klei, Arie van der Neut en Metin van Zijl. Het bureau ontwerpt al geruime tijd hoogstedelijke gebouwen en gebieden. 

Studioninedots heeft de afgelopen jaren opdrachtgevers weten te verleiden met hun creatieve en kennisintensieve visie op de lerende stad en op circulair ontwerpen. In hun zienswijze is de omgang met materiaal, water, groen en energie essentieel maar deze zijn bij hen onlosmakelijk verbonden met het ontwerpen van sociale structuren. Het resultaat zijn geraffineerde ruimtes; schijnbaar eenvoudig maar met een rijkdom aan ervaringen.

Herder doet deze avond niet alleen zijn werkwijze uit de doeken maar verhaalt ook over de persoonlijke overtuigingen volgens welke Studioninedots waarde toevoegt aan een plek.

Inschrijfoptie

Nee

Voorstelling: De Wijk De Wereld

Begin juni wordt de Stadsschouwburg een week lang overgenomen door bewoners van Selwerd en Paddepoel. Het afgelopen jaar werkten ze met theatermakers van De Wijk De Wereld aan een voorstelling vol theater, dans, muziek en film. Van 7 t/m 9 juni kun je in alle hoeken van de Stadsschouwburg verhalen uit de wijk horen, mensen uit de wijk zien en ontmoeten en eten uit de wijk ruiken en proeven.

Je wordt meegenomen op een reis door de Stadsschouwburg. Ergens zingt een koor het lied dat Rooie Rinus speciaal voor de voorstelling schreef, er wordt gekookt, er zijn foto’s uit de Oude Doos en op bijzondere plekken worden scènes gespeeld, die vier theatermakers met de bewoners maakten. ZUHAUSE tovert de theaterfoyer op muzikale wijze om tot de Paddepoelbar, Karin Noeken brengt jong en oud in gesprek over hun eerste en laatste thuis, Rosa Da Silva maakt met een aantal dames van verschillende achtergronden een gezellige huiskamer van Het Kruithuis en Mohamed Yusuf Boss trekt de gordijnen open van een van de donkerste plekken van het theater.

En zo breken de bewoners van Selwerd-Paddepoel de Stadsschouwburg open en nodigen ze al hun mede-Stadjers uit om langs te komen, ze te ontmoeten en naar hun verhalen te luisteren. Het mooiste theater van Nederland wordt zo een week lang een huis voor alle Groningers.

Inschrijfoptie

Nee

Pagina's

Subscribe to RSS - GRAStip

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn