Kennisboo(s)t: Martijn Duineveld over waarom de crisis in de ruimtelijke ordening een zegen is

Voor de GRAS kennisboo(s)t delen deskundigen uit allerhande disciplines hun visie. Wetenschapper Martijn Duineveld legt uit waarom de crisis een zegen is in de ruimtelijke ordeningswereld: eindelijk is écht onderzoek mogelijk.

‘Al die sardientjes zijn ook mijn vriendjes. Jipie Ja Jee.’ De kansen die de crisis biedt in de ruimtelijke ordening, die gaat Martijn Duineveld schetsen. Kansen om een alternatieve geschiedenis te schrijven over het functioneren voor het eens zo bejubelde ruimtelijke-ordeningsbeleid in Nederland. Voorbeelden uit zijn onderzoek naar het Groninger forum en zijn huidige onderzoek naar Stadsblokken-Meinerswijk in Arnhem illustreren zijn verhaal. 

Een van zijn conclusies alvast verklapt: onderzoek naar het ware functioneren van de ruimtelijke ordening was tot kort geleden zo goed als onmogelijk. Het bestaan van iets te nauwe banden tussen de onderzoeksinstellingen en de praktijk van de ruimtelijke ordening verblindde de wetenschap en creëerde een planningspraktijk die steeds minder recht deed aan de maatschappij waarin deze functioneerde.

Over Martijn Duineveld

Dr. Martijn Duineveld behaalde in 2002 zijn Mastertitel in de Landinrichtingswetenschappen. Na zijn studie is hij begonnen aan een promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit bij de Leerstoelgroep Culturele Geografie (FKA Sociaal-Ruimtelijke Analyse), waar hij nu werkzaam is als Assistent Professor in de Culturele Geografie.

In 2006 promoveerde hij op het proefschrift ‘Van oude dingen en mensen die voorbij gaan’. In het boek pleit Duineveld tegen de depolitisering van de ruimtelijke ordening. Een van zijn meest recente studies resulteerde in een boekje en een documentaire over de voor- en tegenstanders van het Groninger Forum. Op dit moment is hij bezig met een studie naar de ondoorgrondelijke sluipwegen van de maakbaarheid in de Nederlandse planningsmachine aan de hand van de Arnhemse casus: Stadsblokken-Meinerswijk.

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn