Kennisboo(s)t 2015: Marc Koehler over de Superloft als verzet tegen traditionele woningbouw

Building community: the power of smallness. Superloft als verzet tegen traditionele woningbouw.

Woonwensen veranderen sterk. De traditionele woningbouw biedt lang niet altijd meer oplossing. In reactie hierop bouwt en ontwikkelt MKA 134 Superlofts op zes locaties in Nederland. Meer locaties liggen in het verschiet. Het concept is te beschouwen als een verzet tegen de traditionele woningbouw. Superlofts spelen in op de vraag naar lokale betrokkenheid en collectiviteit. Ze bieden altijd een mix aan woningtypes. Tegelijk bieden ze individuele keuzevrijheid en eigenheid. In deze lezing belichtte Marc Koehler zijn concept en liet hij zien hoe het model zich op verschillende locaties kan vertalen, aansluitend op de omgeving en de specifieke wensen van de gebruikers en de omgeving.

Marc Koehler (1977) studeerde o.a. aan de Technische Universiteit van Lissabon en Bouwkunde aan de TU Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde. Hij werkte bij de Architekten Cie. en richtte in 2005 zijn eigen ontwerppraktijk MKA op. Tussen 2004 en 2011 was hij werkzaam als docent aan de TU Delft. Marc Koehlers werk is intensief gepubliceerd en tentoongesteld, zowel in Nederland als daar buiten. Hij won diverse prijzen waaronder de Nationale Bouwprijs 2015 in de categorie ‘Talent met Toekomst’ en de Reynaers Projectprijs 2014. 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn